Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού: Επιτρέπεται τελικά ή όχι;

Νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού: Επιτρέπεται τελικά ή όχι;

Όταν ήμαστε παιδιά, πολλοί από εμάς ακούγαμε τη μαμά μας να μας μαλώνει όταν πίναμε νερό την ώρα που τρώγαμε το μεσημεριανό μας, λέγοντάς μας ότι θα… φουσκώσει το στομάχι μας ή ότι δεν θα μπορούμε να χωνέψουμε.

Τι ισχύει τελικά; Είναι καλό να συνοδεύουμε ένα γεύμα με ένα ποτήρι νερό, κρασί ή κάποιο άλλο ποτό της αρεσκείας μας;

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το νερό δεν διασπά τα γαστρικά υγρά ούτε διαταράσσει τη φυσιολογική διαδικασία της πέψης. Μάλιστα, το νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά από αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να χωνέψουμε πιο εύκολα.
Το νερό και γενικώς τα υγρά διευκολύνουν τη διάσπαση των τροφών ώστε ο οργανισμός να απορροφήσει τα θρεπτικά τους συστατικά. Παράλληλα, η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη ώστε τα κόπρανα να μην είναι πολύ ξηρά, άρα βοηθά να αποφύγουμε τη δυσκοιλιότητα.

Πέρα από την καλή ενυδάτωση του οργανισμού, παράγοντες όπως η επαρκής κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης, το υγιές σωματικό βάρος και η καθημερινή σωματική άσκηση εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού και μειώνουν τον κίνδυνο δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και άλλων αντίστοιχων γαστρεντερικών ενοχλήσεων.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr