Πέμπτη , 30 Νοέμβριος 2023
Ο ρόλος των φρούτων και των λαχανικών στο αδυνάτισμα

Ο ρόλος των φρούτων και των λαχανικών στο αδυνάτισμα

Μπορούμε να τρώμε όσα θέλουμε, αρκεί να «κόψουμε» θερμίδες από αλλού

Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών είναι γενικά μια πολύ καλή κίνηση για την υγεία του οργανισμού, ωστόσο αυτή από μόνη της δεν αρκεί για να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν προηγούμενες έρευνες γύρω από την απώλεια βάρους και την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι οποίες περιελάμβαναν τα δεδομένα περισσοτέρων από 1.200 ανθρώπους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του LiveScience, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν δεν αλλάξει η συνολική ποσότητα θερμίδων που καταναλώνει κανείς από άλλες τροφές, όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά κι αν καταναλώνει, δε μπορεί να χάσει (ή να πάρει) βάρος.

«Όλες οι έρευνες που αξιολογήσαμε έδειξαν σχεδόν μηδενική επίδραση στην απώλεια βάρους» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Kathryn Kaiser από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν κι αυτά τις θερμίδες τους και όσοι θέλουν να χάσουν βάρος, πρέπει να μειώσουν τη συνολική ενεργειακή τους πρόσληψη, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν πολλά οφέλη και ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να τα συμπεριλάβουν στη διατροφή τους. Μπορείτε να τρώτε όσα φρούτα και λαχανικά θέλετε, όμως πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων από άλλες τροφές» πρόσθεσε από την πλευρά του ο David Allison, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η κατανάλωση επιπλέον φρούτων και λαχανικών δεν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους. «Φαίνεται ότι η αύξηση στις ημερήσιες μερίδες φρούτων και λαχανικών δεν έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο βάρος, κάτι που σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να αυξήσει τη συνολική πρόσληψη βιταμινών και φυτικών ινών στον οργανισμό του» είπε ο ίδιος.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.