Κυριακή , 24 Σεπτέμβριος 2023
Το στρες ρίχνει το μεταβολισμό

Το στρες ρίχνει το μεταβολισμό

Το άγχος μπορεί να μας προσθέτει έως και 5 κιλά το χρόνο

Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού του μεταβολισμού και σε αύξηση του βάρους, όπως έδειξε έρευνα.

Η έρευνα περιελάμβανε 58 γυναίκες που ρωτήθηκαν για τα επίπεδα του στρες τους την προηγούμενη μέρα. Στη συνέχεια, τους δόθηκε ένα γεύμα 930 θερμίδων με περιεκτικότητα λίπους 60 γρ. Οι ερευνητές του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο υπολόγισαν πόσο χρειάστηκε στις γυναίκες να κάψουν τις θερμίδες του γεύματος.

Κατά μέσο όρο οι γυναίκες που είχαν βιώσει μια ή περισσότερες στεσογόνες καταστάσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, έκαψαν 104 λιγότερες θερμίδες τις επτά ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος συγκριτικά με εκείνες που ήταν πιο ήρεμες.

Σε καθημερινή βάση αυτή η διαφορά θερμίδων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσληψη ακόμη και πέντε κιλών σε διάστημα ενός έτους.

Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα στρες είχαν επίσης υψηλότερες τιμές ινσουλίνης η οποία ευνοεί τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους.

«Με την πάροδο του χρόνου οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Janice Kiecolt- Glaser καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οχάιο.

Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να έχουμε υγιεινά σνακ και τρόφιμα στην κουζίνα, ώστε όταν μας καταβάλλει στο στρες να μην μας είναι εύκολο να καταναλώσουμε πρόχειρα και λιπαρά φαγητά.

Πηγή: vita.gr