Η σάλτσα ντομάτας, ειδικά η κλασική μαρινάρα, αποτελεί ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της ιταλικής κουζίνας και βάση για ζυμαρικά, πίτσες και άλλα πιάτα.
Η παρασκευή της, παραδοσιακά, είναι απλή καθώς χρειάζονται μόνο ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδι και φρέσκα βότανα όπως ο βασιλικός. Η προέλευσή της χρονολογείται στον 16ο αιώνα όταν οι μάγειρες άρχισαν να ενσωματώνουν τις ντομάτες, που είχαν φτάσει πρόσφατα από την Αμερική, σε απλά, χωρίς κρέας πιάτα που μπορούσαν να διατηρηθούν καλά σε μεγάλα ταξίδια.
Παρότι δείχνει απλή η επιτυχία της εξαρτάται από μικρές λεπτομέρειες και βασίζεται κυρίως στο πόσο φρέσκα είναι τα συστατικά.
Ποια δύο συστατικά να αποφεύγετε στη σάλτσα ντομάτας
Ιταλοί σεφ συστήνουν την αποφυγή δύο συστατικών, τα οποία όμως πολλοί προσθέτουν νομίζοντας ότι θα ενισχύσουν τη γεύση της σάλτσας, ενώ στην πραγματικότητα κάνουν το αντίθετο.
Σύμφωνα με τον σεφ Matthew Cutolo του εστιατορίου Gargiulo που μίλησε στο Mashed ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η χρήση αποξηραμένου βασιλικού. Αν και βολικός, όταν αποξηραίνεται δεν διατηρεί όλη τη γεύση και το άρωμά του και μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση ενός πιάτου.
Το άλλο συστατικό που πρέπει να αποφύγετε είναι η σκόνη σκόρδου, η οποία και αυτή δεν συγκρίνεται με την φρέσκια πρώτη ύλη. Σύμφωνα με τη Marissa Stevens, σεφ και συγγραφέα του ιστολογίου Pinch and Swirl το αποξηραμένο σκόρδο χάνει την πολυπλοκότητά του, ειδικά αν έχει αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η διαδικασία αποξήρανσης καταστρέφει τις ενώσεις που δίνουν στο σκόρδο τη χαρακτηριστική του γεύση.
Εν ολίγοις, για να πετύχετε μια πραγματικά νόστιμη σπιτική σάλτσα ντομάτας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε φρέσκα υλικά.
Πηγή
Daily-News.GR Η Καθημερινή σας ενημέρωση – dailynews.gr
