Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Οι τροφές που τονώνουν τον μεταβολισμό και προωθούν την «απόρριψη» θερμίδων!

Μια απλή αλλαγή στη διατροφή σας θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις καύσεις μέσα στην ημέρα αλλά και να λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από τη διατροφή σας!

Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, δείχνει ότι η αντικατάσταση των επεξεργασμένων λευκών δημητριακών με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, σε σύγκριση με τα λευκά, τα προϊόντα ολικής άλεσης επιταχύνουν τον μεταβολικό ρυθμό και ταυτόχρονα βοηθούν ώστε ο οργανισμός να κατακρατά λιγότερες θερμίδες από τις τροφές κατά τη διαδικασία της πέψης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από δοκιμή διάρκειας οκτώ εβδομάδων, στην οποία συμμετείχαν 81 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 65 ετών. Για διάστημα δύο εβδομάδων πριν την έναρξη της δοκιμής όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια συγκεκριμένη διατροφή ώστε να καθοριστούν οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του καθενός. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, ακολουθώντας διατροφή βασισμένη είτε σε προϊόντα ολικής άλεσης είτε σε επεξεργασμένα λευκά προϊόντα για οκτώ εβδομάδες. Το διατροφικό πλάνο που σχεδίασαν οι ερευνητές περιελάμβανε ποικιλία τροφών και η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν τα παράγωγα προϊόντα των δημητριακών.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν κατά τη δοκιμή το βάρος, τον μεταβολικό ρυθμό, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τις απορριπτόμενες ουσίες, καθώς και το αίσθημα πείνας και κορεσμού όλων των συμμετεχόντων. Οι αναλύσεις τους υπέδειξαν ότι η ομάδα των προϊόντων ολικής άλεσης παρουσίασε αύξηση στον βασικό μεταβολισμό και μεγαλύτερη θερμιδική απόρριψη μέσω των κοπράνων (fecal calories) σε σύγκριση με την ομάδα των επεξεργασμένων προϊόντων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην επίδραση των φυτικών ινών στον βαθμό χώνευσης όλων των υπόλοιπων προϊόντων που καταναλώνονται μέσω της διατροφής. Η μελέτη, όπως και άλλες αντίστοιχες πριν από αυτή, επιβεβαιώνει ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν οφείλονται στην αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών αυτή καθαυτήν.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η βασική συντάκτης της μελέτης, Σούζαν Ρόμπερτς, αναφέρει πως «οι επιπλέον θερμίδες που χάθηκαν στην ομάδα των φυτικών ινών αντιστοιχούσε σε έναν ζωηρό 30λεπτο περίπατο».

Βγάλτε λοιπόν από τη ζωή σας το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ρύζι και αντικαταστήστε τα με αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία είναι ούτως ή άλλως πολύ πιο υγιεινά!

Διαβάστε επίσης:

Πόσες έξτρα θερμίδες θα κάψετε πίνοντας παγωμένο νερό

Ξεκινάτε δίαιτα; Αποφύγετε αυτά τα 5 συχνά λάθη


Πηγή