Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Χοληστερίνη: Οι τροφές που απαγορεύονται

Η χοληστερίνη είναι ένα κοινό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται αγωγή, ενώ ρόλο παίζει η διατροφή.

Η υψηλή χοληστερίνη δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αγνοήσει, καθώς θέτει το άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γιατροί συστήνουν στα άτομα που διαγιγνώσκονται με υψηλή χοληστερίνη φαρμακευτική αγωγή και σε κάθε περίπτωση συστήνουν περισσότερο προσοχή στη διατροφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, κάποιες τροφές βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερίνης υπό έλεγχο, όπως οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια, υπάρχουν ωστόσο, από την άλλη, και κάποιες τροφές που κάνουν κακό.

Προσοχή, δεν είναι όλες οι λιπαρές τροφές κακές για τα άτομα με χοληστερίνη. Παραδείγματος χάριν, τα αυγά δεν πρέπει να αποφεύγονται σε μια διατροφή που γίνεται για τον περιορισμό της ζημιάς από τη χοληστερίνη.

Ποιες τροφές απαγορεύονται στη χοληστερίνη

Οι τροφές που απαγορεύονται είναι ουσιαστικά οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αυτό γιατί μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να σας κάνουν να πάρετε βάρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για υψηλή χοληστερόλη; Το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά και τα αρτοσκευάσματα είναι γνωστό, όπως επισημαίνει και άρθρο της Σχολής Υγείας του Harvard (health.harvard.edu), ότι προκαλούν αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), του κολλώδους είδους που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών.

Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες τροφές απαγορεύονται στη χοληστερίνη
Αριστερά τα «ΟΧΙ» στη διατροφή για τη χοληστερίνη και δεξιά τα «ΝΑΙ»

Οι 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν χοληστερίνη

Ακολουθούν 4 τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη:

Κόκκινο κρέας

Το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Κομμάτια κρέατος όπως τα παϊδάκια, οι χοιρινές μπριζόλες και άλλα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς το κρέας, αλλά θα πρέπει να το τρώτε μόνο περιστασιακά. Περιοριστείτε στο συνιστώμενο μέγεθος μερίδας και επιμείνετε σε πιο άπαχα κομμάτια, όπως το φιλέτο, το χοιρινό φιλέτο ή το φιλέτο μινιόν. Ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το κρέας με πρωτεΐνες που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, όπως στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα, ψάρια και φασόλια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τηγανητά φαγητά

Τα τρόφιμα που έχουν κάνει βουτιά στη φριτέζα, όπως οι φτερούγες κοτόπουλου, τα μπαστουνάκια μοτσαρέλας και τα onion rings είναι από τα χειρότερα όσον αφορά τη χοληστερόλη. Το τηγάνισμα αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα ή τον αριθμό των θερμίδων των τροφίμων. Αν σας αρέσει η τραγανή γεύση του τηγανητού φαγητού, χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αέρος και ρίξτε το φαγητό σας σε λίγο ελαιόλαδο. Ή ψήστε φαγητά, όπως πατατάκια και κοτόπουλο, σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν.

Επεξεργασμένα κρέατα

Τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα και το μπέικον χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος και, ως εκ τούτου, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Το μπέικον και τα λουκάνικα που παρασκευάζονται με γαλοπούλα ή κοτόπουλο μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά και να έχουν κάπως χαμηλότερη χοληστερόλη από τις εκδοχές τους με κόκκινο κρέας, αλλά δεν είναι απαλλαγμένα από χοληστερόλη.

Προϊόντα αρτοποιίας

Τα μπισκότα, τα κέικ και τα γλυκά συχνά παρασκευάζονται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λιπαρών ουσιών, γεγονός που τα καθιστά υψηλά σε χοληστερόλη. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς τα γλυκά, αρκεί να κάνετε μερικές αντικαταστάσεις. Όταν ψήνετε, χρησιμοποιήστε σάλτσα μήλου ή μπανάνες, αντί για βούτυρο. Ή φάτε για επιδόρπιο παγωμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μούρα.


Πηγή