Κυριακή , 29 Ιανουάριος 2023
Χάστε κιλά κάνοντας γιόγκα

Χάστε κιλά κάνοντας γιόγκα

Έρευνες δείχνουν τη σχέση μεταξύ της απώλειας βάρους και της γιόγκα

Όσοι δε γνωρίζουν από γιόγκα τη συσχετίζουν συνήθως με το διαλογισμό και όχι με μια μορφή άσκησης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Κι αυτό δεν το λένε μόνο όσοι «ορκίζονται» πλέον φανατικοί οπαδοί της γιόγκα, αλλά και επιστημονικές έρευνες οι οποίες καταδεικνύουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτή τη μορφή άσκησης και διαλογισμού με την απώλεια βάρους.

Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν 15.000 υγιείς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 53-57 ετών. Όσοι ξεκίνησαν το πρόγραμμα ως υπέρβαροι, όμως έκαναν τουλάχιστον μία συνεδρία γιόγκα την εβδομάδα, κατάφεραν μέσα σε μια δεκαετία να χάσουν 2,26 κιλά. Αντίθετα, όσοι δεν έκαναν καθόλου πήραν σχεδόν 6,35 κιλά.

Σε μια άλλη έρευνα, μια ομάδα ανθρώπων με στένωση των στεφανιαίων αρτηριών κλήθηκαν να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και να κάνουν γιόγκα τακτικά. Μετά τον πρώτο χρόνο του προγράμματος είχαν χάσει σχεδόν 10 κιλά, ενώ πέντε χρόνια μετά κατάφεραν να διατηρηθούν στα ίδια περίπου κιλά (μετά την απώλεια βάρους), καθώς επίσης και να εμφανίσουν βελτιωμένη καρδιακή υγεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, το επιστημονικό περιοδικό American Journal of Lifestyle Medicine επιθεώρησε πρόσφατα μια σειρά ερευνών που έχουν μελετήσει τη σχέση της γιόγκα με την απώλεια βάρους και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η γιόγκα αποτελεί ένα εξαιρετικό «αδυνατιστικό εργαλείο», όχι μόνο γιατί «καίει» θερμίδες και επιτρέπει τη γενικότερη βελτίωση της σωματικής κατάστασης ενός ατόμου, αλλά και γιατί τους κάνει πιο προσεκτικούς απέναντι στη γενικότερη υγεία τους, επηρεάζοντας και τα πρότυπα διατροφής τους.