Δευτέρα , 27 Σεπτέμβριος 2021
Δίαιτα με χαμηλά λιπαρά vs. δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες – Ποια είναι πιο αποτελεσματική

Δίαιτα με χαμηλά λιπαρά vs. δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες – Ποια είναι πιο αποτελεσματική

Τόσο η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά όσο και η δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες μετρούν αρκετούς φανατικούς οπαδούς.

Οι επιστήμονες έβαλαν στο μικροσκόπιο τα δύο δημοφιλή διατροφικά προγράμματα ώστε να διαπιστώσουν ποιο παρέχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cell Metabolism, οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στη μείωση της πρόσληψης λιπαρών είναι πιο αποτελεσματικές, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, σε σύγκριση με εκείνες που εστιάζουν στην περικοπή των υδατανθράκων.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Κέβιν Χολ, πειραματίσθηκαν σε μια κλινική με 19 παχύσαρκους εθελοντές, οι οποίοι ξεκίνησαν με ημερήσια κατανάλωση 2.500 θερμίδων.

Για διάστημα δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έπρεπε να μειώσουν την κατανάλωση θερμίδων κατά ένα τρίτο, μέσω μείωσης είτε των λιπαρών είτε των υδατανθράκων. Η σύγκριση έδειξε ότι η πρώτη μέθοδος υπερτερεί, καθώς όσοι μείωσαν τα λίπη στη διατροφή τους έχασαν κατά μέσο όρο 463 γραμμάρια σωματικού λίπους συνολικά ή 89 γραμμάρια ημερησίως, ενώ όσοι μείωσαν τους υδατάνθρακες έχασαν μόνο 245 γραμμάρια συνολικά ή 53 γραμμάρια τη μέρα (περίπου 80% λιγότερο).

«Δεν υπάρχει κανένας μεταβολικός λόγος να διαλέξει κάποιος μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων», δήλωσε ο Κέβιν Χολ. Είχε υποστηριχθεί παλαιότερα ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων είναι προτιμότερος από μεταβολική άποψη για το αδυνάτισμα, αλλά η νέα μελέτη δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, αντίθετα μάλλον απομυθοποιεί αυτή την άποψη.

Από την άλλη όμως, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι στον πραγματικό κόσμο, όπου μία δίαιτα ακολουθείται με λιγότερο ελεγχόμενο τρόπο απ’ ό,τι σε μια κλινική, οι άνθρωποι μπορεί πράγματι να χάσουν περισσότερο βάρος όταν περιορίζουν τους υδατάνθρακες (ζυμαρικά, γλυκά, άσπρο ψωμί κ.α.).

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι μακροπρόθεσμα, σε τελευταία ανάλυση, η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που μπορεί να τηρηθεί με συνέπεια, με δεδομένο ότι η απώλεια βάρους -ιδίως για ένα παχύσαρκο άτομο- είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Από τη στιγμή που και οι δύο δίαιτες οδηγούν στην επιθυμητή απώλεια των περιττών κιλών, σύμφωνα με τους ερευνητές, τελικά πρέπει κανείς να προτιμά εκείνη που θεωρεί ότι μπορεί να ακολουθήσει πιο πιστά σε βάθος χρόνου, διότι μόνο τότε θα είναι αποτελεσματική.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr