Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Πρόωρος θάνατος: Δείτε αν κινδυνεύετε ανάλογα με το πόσο κοιμάστε, κάθεστε και γυμνάζεστε

Πρόωρος θάνατος: Δείτε αν κινδυνεύετε ανάλογα με το πόσο κοιμάστε, κάθεστε και γυμνάζεστε

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι οι ώρες ύπνου, ο χρόνος σωματικής άσκησης σε εβδομαδιαία βάση αλλά και οι ώρες καθισιού καθημερινά επηρεάζουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο ζωής περισσότερων από 230.000 Αυστραλών ηλικίας 45 ετών και άνω. Όλοι οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τον τρόπο ζωής τους, για παράδειγμα πόσες ώρες γυμνάζονται την εβδομάδα και πόσο κοιμούνται σε καθημερινή βάση.

Διαπιστώθηκε ότι ο υπερβολικός ύπνος, η αποχή από τη σωματική άσκηση και το καθισιό αυξάνουν εκθετικά τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS ONE, όσοι κοιμούνται πολλές ώρες την ημέρα, κάθονται πολλές ώρες και δεν γυμνάζονται αρκετά μέσα στην εβδομάδα είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο ύπνος για περισσότερες από 9 ώρες κάθε μέρα, το καθισιό για περισσότερες από 7 ώρες την ημέρα αλλά και η γυμναστική για λιγότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα συνδέονται μεμονωμένα με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Όσοι βέβαια συνδυάζουν και τους τρεις παράγοντες είναι και αυτοί που διατρέχουν μακράν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν αυτές τις συνήθειες, εξίσου σοβαρά με άλλους παράγοντες όπως τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ ή η ανθυγιεινή διατροφή», επισημαίνει η Δρ Μέλοντι Ντινγκ, μία εκ των συντακτών της μελέτης.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr