Δευτέρα , 15 Απρίλιος 2024
Τι μας παχαίνει εκτός από το φαγητό

Τι μας παχαίνει εκτός από το φαγητό

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το μεταβολισμό μας

Υφίστανται πράγματι και άλλοι παράγοντες πέραν της τροφής που μπορεί να επηρεάσουν, είτε με αύξηση είτε με μείωση το βάρος μας;

Αυτοί οι παράγοντες, όπως λένε οι ειδικοί, αφορούν ίσως την πλειοψηφία του πληθυσμού. Γι’ αυτό ακολουθούν οι πιο σημαντικοί.

Παρενέργειες από φάρμακα
Είναι γεγονός ότι κάποιες φαρμακευτικές αγωγές επηρεάζουν άμεσα το σωματικό βάρος. Κι αυτό γιατί τα φάρμακα επιδρούν είτε στη μείωση του μεταβολισμού, είτε επηρεάζουν την όρεξη, εμποδίζουν την καύση των θερμίδων, είτε αυξάνουν τη κατακράτηση των υγρών. Φυσικά ο βαθμός επίδρασης διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο, από τη διάρκεια της θεραπείας, τη δοσολογία και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Για να ορίσουμε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων αναφέρουμε ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν την επιθυμία για υδατάνθρακες. Φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη, όπως η ινσουλίνη. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα που προκαλούν κατακράτηση υγρών. Τα αντισυλληπτικά. Φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να επιβραδύνουν το μεταβολικό ρυθμό.

Η έμμηνη ρύση 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι τόσο η αύξηση βάρους όσο ένα γενικό ή τοπικό οίδημα που οφείλεται στην κατακράτηση υγρών. Ένα σημαντικό σύμπτωμα είναι και η αυξημένη αίσθηση πείνας. Τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν και σε αυτό οφείλονται και οι έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, και ως συνέπεια αυξάνεται η επιθυμία για υδατάνθρακες. Όμως, με ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο είναι δυνατό να κατευνάσουμε τα συμπτώματα.

Εγκυμοσύνη 
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα παίρνει επιπλέον βάρος, το όποιο αντιστοιχεί με το βάρος του εμβρύου, το αμνιακό υγρό και το πλακούντα και πλεόνασμα λίπους για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αρκετή προσλαμβάνουσα τροφή, για τη συντήρηση του εμβρύου. Αυξάνει το στήθος και η μήτρα. Πέρα όμως από αυτά πολλές έγκυες χαλαρώνουν το διατροφικό τους πρόγραμμα και αυξάνουν, πολλές φορές και υπερβολικά το βάρος τους. Κάτι που όμως έχει αρνητική επίδραση τόσο στην ιδία όσο και στο έμβρυο. Το ίδιο ισχύει και την περίοδο της λοχείας, κατά την όποια ακόμα δεν έχουν σταθεροποιηθεί οι ορμόνες και η γυναίκα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη, οπότε και μπορεί να παρουσιάσει υπερφαγικά επεισόδια. Τόσο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και μετά τον τοκετό, αν ακολουθηθεί μια ισορροπημένη διατροφή, ελαφριά άσκηση, όταν φυσικά η εγκυμοσύνη επιτρέπει, και ισορροπημένο περιβάλλον υποστηρικτικό στην εγκυμονούσα όλα θα είναι στα φυσιολογικά πλαίσια και ο ρυθμός που θα επανέρθει το σώμα πολύ σύντομος.

Απεξάρτηση από τον καπνό
Μια συνήθεια με ιδιαίτερα εθιστικό αποτέλεσμα. Μια δραστηριότητα που κατά κύριο λόγο απασχολεί το στόμα και τα χέρια, όπως και τη διαδικασία του φαγητού. Έχει υπολογιστεί ότι οι μισοί από όσους κόψουν το κάπνισμα θα πάρουν βάρος. Και αυτό γιατί εκδηλώνεται εκνευρισμός από το στερητικό σύνδρομο από τις ουσίες του καπνού. Και η πιο εύκολη παρηγοριά βρίσκεται στην κατανάλωση φαγητού. Επιπλέον το κάπνισμα απασχολούσε τα χέρια και το στόμα, οπότε καθαρά από τη δύναμη της συνήθειας το άτομο καταφεύγει στο ακατάσχετο τσιμπολόγημα φαγητού, με επίπτωση φυσικά στο βάρος του. Λέγεται επίσης ότι το κάπνισμα επιδρά στην αύξηση του μεταβολισμού και η νικοτίνη αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας και καταστολή του αισθήματος πείνας. Όμως είναι αποδεδειγμένο ότι η μείωση του μεταβολισμού μετά τη διακοπή του καπνίσματος διαρκεί περίπου μόνο για 6 μήνες γεγονός που δεν δικαιολογεί τη μεγάλη πρόσληψη βάρους. Και φυσικά κάτι πολύ σημαντικό, με τη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνονται οι αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης, με αποτέλεσμα το φαγητό να δίνει ιδιαίτερη απόλαυση.

Εμμηνόπαυση 

Σε αυτή την περίοδο παρατηρείται αύξηση στο βάρος της γυναίκας και εκδηλώνονται έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις. Είναι μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Και αυτό γιατί αλλάζει η δομή της οικογένειάς της, τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, ενδεχομένως απομάκρυνση του συζύγου και για πολλές γυναίκες και περίοδος συνταξιοδότησης. Η μυϊκή μάζα με το πέρας του χρόνου μειώνεται και αυξάνεται η εναπόθεση λίπους. Αν σε αυτή την περίοδο η γυναίκα δεν εντάξει τη γυμναστική στην καθημερινότητα της, η αναλογία μυών και λίπους αλλάζει, με επιβάρυνση στο ρυθμό του μεταβολισμού.

Σε αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται πολλές ορμονικές μεταβολές, οι οποίες επηρεάζουν το μεταβολισμό και την κατανομή του λίπους. Τα οιστρογόνα πέφτουν καθώς δεν παράγονται άλλα ωάρια. Έτσι το σώμα ψάχνοντας άλλες πηγές οιστρογόνων, τις βρίσκει στα κύτταρα λίπους που τα παράγουν, με αποτέλεσμα με την ίδια κατανάλωση φαγητού αύξηση του βάρους.

Επίσης τα ανδρογόνα, που η αύξησή τους σε αυτή τη φάση ευθύνεται για την κατανομή λίπους γύρω από τη μέση, αλλά και η μείωση της τεστοστερόνης που ευθύνεται για τη μείωση της μυϊκής μάζας και την επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Όμως με μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και ελαφριά άσκηση, οι όποιες μεταβολές υπάρξουν θα είναι σε ελεγχόμενη αν όχι και μειωμένη εμφάνιση. Στα σίγουρα όμως είναι αποτρεπτικές οι δραστικές δίαιτες που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγεία, και σε μάκρος χρόνου επιβράδυνση του μεταβολισμού και πρόσληψη βάρους.

Πηγή: neadiatrofis.gr