Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Νέο φάρμακο επιταχύνει το «κάψιμο» θερμίδων

Νέο φάρμακο επιταχύνει το «κάψιμο» θερμίδων

Ενεργοποιεί ένα ένζυμο που μετατρέπει την τροφή σε «καλό» λίπος

Επιστήμονες από τη Γερμανία ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο, το οποίο υπόσχεται να βοηθήσει όσους πασχίζουν να χάσουν βάρος, βάζοντας «φωτιά στα λίπη».

Η θεραπεία είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στα πρώτα πειράματα που έγιναν, δείχνοντας ότι θα μπορούσε να επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός «καίει» τα λίπη.

Αν αποδειχθεί ασφαλές στις κλινικές δοκιμές, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το πιο γρήγορο «κάψιμο» των θερμίδων.

Τη νέα αυτή θεραπεία ανέπτυξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βόννης, στο πλαίσιο μιας εργασίας για την προώθηση της παραγωγής «πιο υγιούς, καφέ λίπους και λιγότερο ανθυγιεινού, λευκού λίπους».

Το «κακό» λευκό λίπος «ρουφά» τις θερμίδες και τις αποθηκεύει σε κοιλιές, «σωσίβια» και μηρούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών και διαβήτη τύπου 2.

Όμως, οι ενήλικες έχουν επίσης μια μικρή ποσότητα πιο υγιεινού, καφέ λίπους –γνωστό ως λιπώδης ιστός- το οποίο «καίει» θερμίδες και παράγει θερμότητα για τον οργανισμό, καθώς το κάνει.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο ένζυμο (soluble guanylate cyclase ή sGC) ενεργοποιεί τη μετατροπή της τροφής σε περισσότερο «καφέ» λίπος και λιγότερο «λευκό».

Περίπου το 90% του λίπους στον οργανισμό ενός μέσου ενήλικα είναι το ανθυγιεινό, λευκό λίπος. Όμως τα μωρά και τα παιδιά έχουν περισσότερο καφέ λίπος, για να διατηρούντα ζεστά, ενώ και οι ενήλικες που έχουν περισσότερο καφέ λίπους είναι πιο αδύνατοι.

Η ομάδα των ερευνητών πιστεύει, ότι έχει βρει έναν τρόπο για να αυξήσει την αναλογία του καφέ λίπους στο σώμα.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr