Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

10 τροφές που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς [λίστα & εικόνες]

Ζούμε σε έναν κόσμο με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όπου η άνεση και η ελευθερία χρόνου είναι πολυτέλειες. Η πυρετώδης καθημερινότητά, όμως, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και δη στην καρδιά.

Οι επιλογές τροφίμων που κάνετε μπορεί να επηρεάσουν δραστικά την υγεία της καρδιάς σας, την ενέργεια και τον έλεγχο της όρεξής σας. Διατηρείστε καλή την κατάσταση της καρδιά σας με επιλογές νόστιμες και υγιεινές για όλη την οικογένεια. Από τα μούρα και τα καρύδια, τα ψάρια και τα λαχανικά, μάθετε ποια τρόφιμα είναι καλύτερα για την καρδιά.

Καρπούζι

Το καρπούζι αποτελεί πηγή υψηλή σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τη Δρ. Sarah Samaan, καρδιολόγο στο Legacy Heart Center στο Dallas-Fort Worth Metroplex. «Είναι πηγή λυκοπενίου, το οποίο έχει συνδεθεί με την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο», επισημαίνει η Samaan. «Το καρπούζι βοηθά, επίσης, στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων μας και μπορεί ωφελήσει άτομα με στυτική δυσλειτουργία και διαβήτη. Είναι επίσης πηγή βιταμινών C και A, καθώς και καλίου και μαγνησίου.»

Γιαούρτι

«Για μια εύγευστη θεραπεία που δεν θα φράξει τις αρτηρίες σας, επιλέξτε ένα κεσεδάκι γιαούρτι, το οποίο θα προστατεύσει πολύ την καρδιά σας», λέει η Δρ Andrea Paul, ιατρός. «Το γιαούρτι προστατεύει από ασθένειες των ούλων, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», λέει. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με την Paul, όταν τρώτε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ο οργανισμός απορροφά ισχυρά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες και προβιοτικά, που είναι ευεργετικά για τη γενική υγεία, την πέψη και την ευεξία. 

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη C και σαν το καρπούζι, είναι πλούσιες σε λυκοπένιο. «Προσπαθήστε να φτιάξετε τη δική σας σάλτσα ντομάτας με κονσέρβες ή φρέσκες ντομάτες και προσθέστε ρίγανη και ψιλοκομμένα λαχανικά για μια γκουρμέ σπιτική σάλτσα ζυμαρικών με μεγάλη αντιοξειδωτική δύναμη», συνιστά η Keri Glassman, διατροφολόγος της Νέας Υόρκης. «Η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα σας από βλάβες», προσθέτει.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι γεμάτα από υγιή, μονοακόρεστα λίπη και αποτελούν πηγή καλίου. Σύμφωνα με την Bridget Swinney, διαιτολόγο στο Τέξας «Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C, ινών και καροτενοειδών. Τα καροτενοειδή έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις». Εκτός από την προσφορά ωφέλιμης δόσης ινών, τα αβοκάντο έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν το σώμα να απορροφήσει άλλα αντιοξειδωτικά, όταν τρώγονται με λαχανικά όπως το σπανάκι και τα καρότα.

Καρύδια

Ως βολικό σνακ σε μια σακούλα ή μέσα στη σαλάτα, τα καρύδια ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς με υγιή ωμέγα-3 λίπη και αντιοξειδωτικά. «Η κατανάλωση λίγων καρυδιών την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μεταξύ των ατόμων με διαβήτη και προστατεύει, επίσης, τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις», λέει η Bridget Swinney. Συμπληρώνει ότι μια χούφτα καρύδια μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθά στην ικανοποίηση της πείνας.

Σολομός

Η κατανάλωση σολομού διατηρεί το αίμα και την καρδιά σε άριστη κατάσταση. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριών τακτικά κάθε εβδομάδα συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου μακροπρόθεσμα. Ψάρια του κρύου νερού, όπως ο σολομός, περιέχουν ωμέγα-3 λίπη, τα οποία μειώνουν ελαφρώς την αρτηριακή πίεση και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών, ενώ παράλληλα μειώνουν τις φλεγμονές σε όλο το σώμα. 

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια άλλη έξυπνη επιλογή για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Σύμφωνα με τον Δρ Chauncey W. Crandall IV, διευθυντή της προληπτικής ιατρικής στην Καρδιαγγειακή Κλινική Palm Beach στη Φλόριντα, μόνο μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη. Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες – όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσουν την καρδιά σε καλή κατάσταση. «Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε αλεύρι αμυγδάλου αντί για σιτάλευρο, για να προσθέσετε τα αμύγδαλα στη διατροφή σας», προτείνει ο Crandall.

Αρακάς

«Ο αρακάς έχει φυτικές ίνες, γλυκιά γεύση και προσθέτει φωτεινά χρώματα σε οποιοδήποτε πιάτο», λέει η διατροφολόγος Keri Glassman. Ο αρακάς μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, βασικός παράγοντας για την υγεία της καρδιάς. Ένα φλιτζάνι αρακά έχει λιγότερες από 100 θερμίδες, με άφθονα μικροθρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. 

Πεπόνι

Καθώς οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο κάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, το πεπόνι είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο. «Με άφθονη βιταμίνη C, τα πεπόνια προσφέρουν μια γλυκιά απόλαυση κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει η διαιτολόγος Keri Glassman. Έρευνα έχει δείξει μια σύνδεση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης βιταμίνης C και του μειωμένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου, επειδή η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που δρα για την καταπολέμηση των κατεστραμμένων κυττάρων. Το πεπόνι έχει, επίσης, βιταμίνες Α, Β, Κ, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Μούρα

Γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα μούρα είναι μια εξαιρετική επιλογή σνακ που θα βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, περιέχουν θρεπτικά συστατικά, που προάγουν την ανάπτυξη των οστών και τη μετατροπή του λίπους σε ενέργεια. Ακόμη, διαθέτουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, ένα μόριο που προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

Πηγή: livestrong
Πηγές εικόνων: shutterstock, pixabay, pexels


Πηγή